Enige tijd geleden gaven wij informatie over de procedure voor het terugvragen van BTW op oninbare vorderingen. Maar hoe luiden de regels indien u uw factuur niet betaalt?
Als u een factuur ontvangt van uw leverancier, mag u de BTW daarover direct aftrekken. Dit mag u doen voordat u de factuur hebt betaald. Betaalt u de factuur uiteindelijk niet of slechts gedeeltelijk? Of krijgt u het factuurbedrag (gedeeltelijk) terug? Dan moet u de BTW terugbetalen die u te veel in aftrek hebt gebracht.
Wanneer BTW terugbetalen?
- op het moment dat u het factuurbedrag (deels) hebt teruggekregen
- op het moment dat duidelijk is dat u de factuur niet (geheel) gaat betalen
- maximaal 1 jaar (tot 1 januari 2017 was dit 2 jaar) na de uiterste betaaldatum van de factuur (ofwel de één-jaartermijn)
U vult deze BTW in op de BTW-aangifte over het tijdvak waarin één van deze mogelijkheden plaatsvindt.
Overgangsrecht
Voor niet betaalde facturen die in 2016 opeisbaar zijn geworden, geldt de termijn van één jaar ook. Heeft u een factuur die op 1 maart 2016 opeisbaar is geworden? Dan leidt dit tot een terugbetalingsverplichting op 1 maart 2017.
Is de uiterste betaaldatum van een factuur gelegen in het jaar 2015? En is deze factuur nog niet betaald op 1 januari 2017? Dan wordt de één-jaartermijn geacht te gaan lopen op 1 januari 2016. Dit betekent dat de BTW die in 2015 is afgetrokken, maar op 1 januari 2017 nog niet is betaald per die datum verschuldigd is.
Als u nadat u de BTW heeft terugbetaald de factuur alsnog geheel of gedeeltelijk aan uw leverancier betaalt, dan kunt u de BTW opnieuw als voorbelasting in aftrek brengen.